Prostat Sağlığı ve Prostatı Önlemenin Yolları
Prostat Sağlığı, Prostat kanseri 45 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen Akciğer kanserinden sonra ikinci ölümcül kanser türüdür. Prostat kanserinin, çevresel etkilerinde nedeniyle, görülme yaşının ilerleyen yıllarda otuzlu yaşlara düşeceği tahmin edilmektedir. Prostat kanseri 65 yaşın üzerindeki erkeklerde çok yavaş ilerler ve öldürücü etkisi gençlere göre daha azdır. Genç yaşlarda görülen prostat kanseri çok daha hızlı ilerler ve tedavi edilmediğinde veya tedaviye geç kalındığında hasta ne yazık ki, kaybedilir.
Prostat hastalığının nedenleri nelerdir?
Prostat kanseri en fazla hayvansal yağları çok kullanan ülkelerde görülmektedir. Bu konuda bilimsel olarak kesin bir sonuç bulunmuş olmasa da bazı bilim adamları hayvansal yağların prostat kanserine neden olduğunu düşünmektedirler.
Diğer kanser türleri gibi prostat kanseri de sebze ve meyve tüketiminin yeterli tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Prostat kanserine yakalanmanın en büyük nedenlerinden biri protein ağırlıklı beslenip sebze ve meyveyi eksik tüketmektir.
Aşırı kilolu olan erkekler diğerlerine göre daha fazla risk altındadır.
Bilim adamlarının hem fikir olduğu diğer bir prostat kanseri nedeni ise, erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını ayakta gidermesidir. Erkekler ihtiyaçlarını ayakta giderdiklerinde idrarları tam olarak boşalmaz. Bu durum başta böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarına neden olduğu gibi prostat kanserine de yol açmaktadır.
Prostat Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Prostat büyümeye başladığında üretra ya baskı yaparak, idrar akışını yavaşlatır. Hasta idrarını yaparken zorlanır.
Cinsel organda sertleşme güçlüğü ve sertleşme esnasında yanma hissi yaşanır.
İdrar boşaltımı yapamama nedeniyle idrar yollarında iltihap oluşabilir. Buda idrar yollarında yanma hissine sebep olur. Yani idrar yollarındaki ve böbreklerdeki ağrı prostat rahatsızlığının sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Prostat sağlığını korumak için neler yapılması gerekir?
Prostat kanserine sadece prostat olarak değil kanser olarak bakmak gerekir. Kanser hastalığının en büyük nedeni öncelikle genetik faktörler daha sonra ise stres, üzüntü ve beslenme bozukluklarıdır.
Genetik yatkınlığı olan bir kişiyi geçirdiği büyük bir üzüntü birkaç ay sonra ona kanser hastalığı olarak geri dönmektedir. Aslını söylemek gerekirse kanser hastalığının en büyük nedeni psikolojik etkenlerdir. Bedensel olarak başlayan çoğu kanser türü erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilir. Kanser hastalığı son zamanlarda tıbbın ilerlemesiyle kanseri yenen binlerce hasta vardır. Fakat bu kanser hastalarının bir çoğu aynı tür veya başka bir kanser hastalığına ilerleyen zamanlarda yeniden yakalanmaktadırlar. Bazı bilim adamları kanserin kesin tedavisinin hastanın bilinç altında yatan sorununu çözümlemekten geçtiğini savunmaktadırlar.
Diğer bir kanser hastalığı nedeniyse, hareketsiz yaşam ve beslenme alışkanlıklarımızın tamamen değişmiş olmasıdır. Beslenme konusunda herkesin önerdiği gibi en önemli şey mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durarak en doğal ortamda ve zamanında olan sebze ve meyveleri tüketmektir. Mesela kışın ortasında tüketilen domates ne kadar sağlıklı olabilir, güneşten alması gereken vitamin değerlerini almadıktan sonra... Buna benzer onlarca misal verilebilir.
Sadece prostat kanseri olarak ele aldığımızda ise, prostat kanserinde korunmanın ilk yolu çocukluktan beri çocuklarımıza verdiğimiz yanlış tuvalet eğitiminden geçmektedir. Bir erkek bebekliğinden itibaren tuvalet ihtiyacını tıpkı kızlar gibi oturarak gidermesi gerekmektedir. Bebekliğinden itibaren bu şekilde tuvalet yapması gerektiğini öğreten bir anne çocuğunu prostat kanseri dahil daha birçok hastalıktan korumuş olur.
Not: Peygamber efendimizin ümmetinin erkeklerine ayakta bevl etmeyi yasaklamasının nedeni insan sağlığına verdiği zararlardan ötürüdür