Kronik Prostat İltihabı
Kronik prostat iltihabı, meni içeriğine katkı yapan prostat bezinin içinde kanal yapıları bulunmaktadır. Bu kanallara ilk başta E. coli denilen bakteri türü ve diğerleri yerleşerek enfeksiyona sebep olur. Ayrıca idrar yollarındaki enfeksiyonun prostat bezine kadar ulaşması da, prostat iltihabı nedeni olabilir. Bu rahatsızlık sadece bakterilerle olmaz. Prostatit türlerinin bir kısmında bakteri bulunmadan bile prostat iltihabı olabilir. Bazen de cinsel yolla bulan hastalıklar nedeniyle gelişme gösterebilir. Nadir olarak vücuttaki başka alanlarda olan enfeksiyonun kana karışmasıyla birlikte, prostata enfeksiyonun yerleşmesi söz konusu olabilir. Erkeklerde ergenlik yaşından sonra, her yaşta etkili olabilir. Kronik prostat iltihabı şiddeti daha az olmakla birlikte, oldukça sinsi ilerler.
Kronik prostat iltihabının belirtileri
Bu rahatsızlık akut olan türüne göre daha sık görülmektedir. Sinsi ilerleme göstererek, yavaş bir seyir izler. Bunun şiddeti akut iltihaba göre daha fazladır. Hastalarda sıkça idrara çıkma isteği uyandırır. Bunun yanında idrar normalden koyu renkte ve kokulu olabilir. Ayrıca idrarı yaparken zorlanma ve yanma şikayetleri olur. Cinsel isteksizliğe neden olan rahatsızlıkta fazla ateş yükselmesi görülmez. Hastada boşalma sırasında ağrı olur ve erken boşalmaya neden olabilir. Testislerde ve makatta, perine bölgesinde hastaya rahatsızlık verir. Hastada ani gelişen saplama tarzında ağrılar olabilir. Ayrıca hastalarda soğuk havalarda daha fazla ağrı gibi yakınmalar olabilir.
Bazen bakterilerin neden olmadığı, hastalarda iltihap gibi yakınmalar gelişebilir. Hastalar bu durumda idrar yaptıklarında, boşalma sırasında ağrı duyabilir, sıkça idrara çıkabilir, testislerde, peniste ve idrar kesesinde ağrı olabilir. Hastalara prostat ağrısı ya da prostat enflamasyonu gibi teşhisler konabilir. Ayrıca kronik prostat iltihabının belirtileri idrar yollarıyla ilgili başka hastalıklarının bulgularıyla karıştırılabilir. Bu nedenle dikkatlice değerlendirilmelidir.
Kronik prostat iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
Bu rahatsızlığın tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Yaklaşık 4-5 hafta süreyle bu tedaviye devam edilir. Eğer tedaviden yanıt alınamaz ya da hastalık tekrarlama gösterirse, bu süre uzatılabilir. Bunun yanı sıra prostat ödemiyle birlikte gelişen işeme zorluğunu yok etmek için, prostat büyümesi için kullanılan ilaçlardan yararlanılabilir. Bu rahatsızlık her zaman tekrarlamaya meyilli olan, kişinin yaşam kalitesini bozan bir sorundur. Hastaya uygulanan tedavi bunu tamamen ortadan kaldırmasa bile, yaşam kalitesini düzeltebilir.
Ayrıca bu rahatsızlık sırasında kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilecek gelişmeler olursa, tedavi ihmal edilmemelidir. Ayrıca hastanın soğuğa maruz kalmaması, acılı gıdalardan uzak durması gibi önlemlerin alınması, hastalığın düzelmesini sağlayabilir. Aşağıdaki koşulların hastalar tarafından bilinmesi ve uygulanması tavsiye edilir.
Hastanın cinsel ilişkiyi bırakması gerekmemektedir. Cinsel ilişkiye devam edilebilir.
Hasta yaşamını kronik prostat iltihabı olmadan önceki gibi sürdürebilir
Bu rahatsızlık prostat kanserine neden olmaz
Bu rahatsızlığın tanısı oldukça zor konur. Bu nedenle doğru tanı konulması önemlidir.
Doktorun önerdiği ilaçları hastalar kendileri bırakmamalıdır.